Interrand heeft onlangs de volgende informatie op hun website geplaatst, waarvan u hier de vertaling vindt.

We waarderen uiteraard de inspanningen om afval te verminderen.

Maar we betreuren het voorafgaande besluitvormingsproces (het punt is niet besproken in de gemeenteraad), hebben twijfels over hoe dit systeem zal worden ontvangen in stedelijke centra, en blijven sceptisch over de financiële kant in verhouding tot het veroorzaakte ongemak…

Er blijven veel vragen (aantal en locaties van “ondergrondse” containers…?) die we zeker zullen stellen en nauwlettend zullen volgen.

Informatie van Interrand:

“De inzameling van restafval in containers wordt voorbereid in Hoeilaart, Overijse en Tervuren. De inwoners van deze drie gemeenten hebben al een lange weg afgelegd op het gebied van afvalscheiding en recycling. De nieuwe ambitieuze doelen die door OVAM zijn gesteld met betrekking tot restafval vereisen nieuwe methoden voor afvalverwerking. Met Diftar wordt het principe van ‘de vervuiler betaalt’ nog effectiever toegepast. De gemeenten zijn van plan dit inzamelsysteem in te voeren bij de volgende legislatuur. Dit proces wordt voorbereid in samenwerking met Interrand.

Hoe werkt het Diftar-systeem precies?

Met de introductie van Diftar, wat staat voor “DIFFERENTIËRENDE TARIEVEN”, kan elk gezin zelf bepalen hoeveel restafval ze produceren. Iedereen kan zelf nadenken en handelen om hun totale hoeveelheid restafval te verminderen. De restafvalzakken worden vervangen door containers van verschillende groottes, afhankelijk van de behoeften van elk gezin. De container zal worden uitgerust met een chip die het gewicht registreert wanneer deze wordt geleegd. Elk huishouden kan deze informatie volgen. Milieubewustzijn op het gebied van afval betreft iedereen. Samen gaan we naar minder afval.

De goede sorteerders worden beloond

Goede sorteerders betalen niet meer binnen dit nieuwe inzamelsysteem. De bewoners betalen de inzameling en verwerking van afval tegen een tarief per opgehaalde kilogram. Het Diftar-systeem zal niet alleen voordelig zijn voor de afvalvermindering. Meten is weten. Met Diftar heeft iedereen invloed op zijn eigen kosten en afvalkilo’s!

Interrand heeft zich laten inspireren door vele andere gemeenten en intercommunales.

In Vlaanderen zijn er inmiddels veel gemeenten waar Diftar is ingevoerd. Bijvoorbeeld in de aangrenzende gemeenten Huldenberg en Bertem, waar de inwoners nu ongeveer 80 kg restafval per jaar aanbieden in plaats van 130 kg.

Ondergrondse afvalcontainers als alternatief

Voor dichtbevolkte gebieden zal er een alternatief zijn met ondergrondse containers. We begrijpen dat niet iedereen een tuin of garage heeft waar de container zonder hinder kan worden geplaatst. Interrand is van plan beide systemen tegelijkertijd in te voeren. De ondergrondse containers zullen ook werken met een Diftar-weegsysteem. Kleinere hoeveelheden kunnen hier op elk gewenst moment worden afgegeven. Speciaal bedoeld voor inwoners met beperkte opslagruimte voor afval, zullen de containers in verschillende groottes beschikbaar zijn. Dit zou ook kleinere huishoudens in staat moeten stellen om met de afvalcontainers te werken. We hebben al 40-liter containers beschikbaar. Een groot voordeel van het gebruik van containers zal ook het verdwijnen van zwerfafval in de straten zijn. Vandaag de dag scheuren kraaien, vossen, katten, … vuilniszakken open. In sommige wijken van de drie gemeenten worden de bewoners elke week gedwongen om afval op te ruimen, soms over een strook van meerdere meters. Bent u nog steeds bezorgd over wat u te wachten staat? Geen zorgen, er zal tijdig gecommuniceerd worden en het personeel van Interrand zal beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden van de inwoners van de drie gemeenten.”

Tervuren-Unie is ook bezorgd…

Ontvang de laatste nieuwsberichten per e-mail
Inhoudsopgave
Gerelateerde artikelen